6 راه تاثیرگذار تقویت حافظه (چطور هرچیزی را که میخواهیم به خاطر بسپاریم و هرگز فراموش نکنیم)

 

آیا فکر میکنید فرق شما با کسی که حافظه خوبی دارد و هر اطلاعاتی را که در هر سنی به خاطر سپرده میتواند به یاد بیاورد، در خوب یا بد بودن حافظه تان است؟ متاسفم، شاید ناامیدتان کنم، اما هیچ فرقی ندارید.

در واقع، مغز شما و قابلیت های ذهنی شما با هرکسی دیگری برابر است، نکته مهم شیوه استفاده از آن است که اهمیت دارد. برای مثال، فردی که با حافظه ی درخشان، فقط از شما بهتر میداند چطور از حافظه اش استفاده کند، همین.

برای مثال، اگر میخواهید زبان خارجه یادبگیرید، اگر در زبان جدید 2 کلمه متفاوت با معنی مشابه ببینید، 99% کلمه ای را که به زبان مادری تان نزدیک تر است به خاطر خواهید سپرد. این یعنی تکنیک استفاده از ظرفیت حافظه.

حافظه انسان نامحدود است.
شما به هر میزان اطلاعات که بخواهید ، میتوانید به حافظه تان بسپارید، اما نحوه سپردن اطلاعات به حافظه اهمیت فراوانی دارد که باید شیوه اصولی آنرا بدانید. شاید بتوانید 20 کتاب را در یک روز بخوانید، اما شاید حتی محتوای 1 کتاب را هم نتوانید به خاطر بسپارید. اما اگر این 20 کتاب را در 200 روز بخوانید، نه تنها اکثر محتوای هر کتاب را به خاطر خواهید سپرد، بلکه به حافظه بلند مدت تان نیز خواهید سپرد.

در این مقاله قصد داریم 6 راه تاثیرگذار، برای تقویت حافظه و استفاده نامحدود از حافظه تان را به شما معرفی کنیم. این 6 روش را شاید خودتان ناخودآگاه قبل از خواندن آنها هم از آنها استفاده کرده باشید، اما بهتر است به صورت علمی و اصولی از این به بعد از آنها استفاده  کنید.

اگر میخواهید یک حافظه قدرتمند، با قابلیت یادآوری و ذخیره هر اطلاعاتی که بخواهید داشته باشید، باید از این 6 روش استفاده کنید. این 6 روش توصیه های دکتر جودی ویلز نورولوژیست دانشگاه UCLA است.

 

6 راه تاثیرگذار تقویت حافظه
چطور هرچیزی را که میخواهیم به خاطر بسپاریم و هرگز فراموش نکنیم :

روش اول – درک کنید
روش اول، برای اینکه از حافظه تان به صورت نامحدود استفاده کنید، درک محتوایی است که میخواهید به خاطر بسپارید. برای این منظور میتوانید از 3 قدم زیر استفاده کنید :

** قدم اول | نمادین کردن
اگر اطلاعات و محتوایی را که میخواهید به حافظه تان بدهید سمبل سازی کنید، آنها را وارد نمودار، فلوچارت، پاورپوینت کنید به شما کمک زیادی خواهد کرد تا مفید و مختصر آنها را به حافظه تان بسپارید.
برای مثال شما اگر بتوانید امتحان کنید، آیا مطلبی را که خواندید، واقعا درک کردید ،باید بتوانید به یک کودک 5 ساله توضیح دهید. ساده سازی و سمبلیک کردن مطالب یعنی، در ساده ترین حالت، محتوای مربوطه را برساند. اگر توانستید به یک کودک 5 ساله توضیح دهید، بدانید که مطلب را درک کرده اید.
کارمندان شرکت گوگل، یاد گرفته اند از این تکنیک به خوبی استفاده کنند؛ زمانی که آنها در قسمت برنامه نویسی به مشکل بر میخورند، آنرا بر روی تخته سیاه به ساده ترین شکل رسم میکنند، تا مطمئن شوند مشکل اصلی را درک کرده اند.

** قدم دوم / طبقه بندی
حال باید به تصاویر بزرگتر اطلاعات دریافتی فکر کنید، از خود بپرسید “چه چیزی را باید از این مطلب درک کنم؟“، “چطور در زندگی من کاربرد دارد؟” سپس تصاویر را ببینید، منطق را برای توجیه کنار بگذارید.

برای مثال؛ تصویر سازی کنید، چطور لیست کارهای امروزتان میتواند بر برنامه کل هفته تان تاثیربگذارد؟ اینچنین برنامه امروزتان را به خاطر خواهید سپرد.

** قدم سوم / ترکیب کردن
زمانی که لیستی از اطلاعات را میخواهید به خاطر بسپارید، سعی کنید اطلاعات مربوط به هم را باهم ترکیب کنید. ترکیب اطلاعات مشابه به مغز کمک میکند یک تصویر بزرگتر از اطلاعات بسازد، تا اینکه بخواهید تصاویر کوچک زیادی را به خاطر بسپارد.

برای مثال، زمانی که اطلاعات جدیدی یادمیگیرد، از خودتان بپرسید “این اطلاعات جدید، چه ارتباطی میتواند با اطلاعات قبلی ام داشته باشند؟”مثلا اگر در حال یادگیری چند کلمه مشابه هستید، آنها را با ساختن یک داستان به همدیگر در ذهنتان ترکیب کنید.

 

حافظه بلند مدت چطور کار میکند؟
نوروپلاستیسیته مغز ما انسان ها (تغییراتی که در مدار نورونی و سیناپسی مغز ایجاد میشود) زمانی تغییر میکند که ما از حافظه مان استفاده کنیم. نسبت مستقیم با استفاده از حافظه دارد، برای مثال چه مقدار در حال نمادین کردن هستیم، چه مقدار در حال بخش بندی اطلاعات هستیم, چه میزان در حال ترکیب اطلاعات دریافتی هستیم، چه میزان در حال یادگیری زبانی جدید و یا مهارت جدیدی هستیم.

قوی تر کردن سیستم نوروپلاستیسیته مغز، ارتباط مستقیمی با حافظه مان دارد.
به هر میزان از حافظه مان بیشتر استفاده کنیم، بیشتر اطلاعات قبلی را فراخوان کنیم و اطلاعات بیشتری را درک کنیم، سیستم نوروپلاستیسیته مغز قوی تر و روندی رو به رشد پیدا میکند تا نزول؛ برای مثال مغز فیزیکدان بزرگ، آلبرت انیشتین، بعد از مرگش که بررسی شد باعث تعجب همگان شد، زیرا مانند مغز یک جوان 20 ساله جوان بود.

پس اگر میخواهید از حافظه تان نهایت استفاده را ببرید، تمرین کنید. یاد بگیرید، مهارت های جدید و عاداتی نو در خود ایجاد کنید اینکار باعث میشود نه تنها حافظه، بلکه قوه خلاقیت تان نیز پرورش می یابد.

یکی دیگر از مهارت هایی که به شدت به تقویت حافظه کمک میکند مراقبه (Meditation) است.
مراقبه، دعا و یا آرامش ذهن، به حافظه کوتاه مدت اجازه میدهد سریع تر اطلاعات را به حافظه بلند مدت انتقال دهد.

 

روش دوم – بیشتر بخوابید و مراقبه کنید
هر انسانی حداقل 7 ساعت خواب نیاز دارد تا به آرامش روحی مورد نیازش دست پیدا کند. خواب شما، شما را از انجام فعالیت هایی که برای اهدافتان لازم است انجام شود بازنمی دارد، بلکه به شما کمک میکند، بیشتر از نیروی فکرتان استفاده کنید، و اطلاعاتی را که به حافظه تان سپردید را به کمک حافظه بلند مدت بخش بندی کند.
به همین منظور است که توصیه میشود اطلاعات مهم را قبل از خواب به مغزتان بدهید.

 

روش سوم – گردش خونتان را افزایش بدهید
ورزش کردن، باعث میشود گردش خون تان جریان بیشتری داشته باشد، اکسیژن بیشتری در بدنتان جابجا شود، در نتیجه فکرتان نشاط بیشتری داشته باشد و دیرتر خسته شود.
اگر کارمند هستید، حداقل 5 دقیقه در روز پیاده روی کنید، حرکات کششی انجام دهید، میزتان را تمیز کنید، هر کاری میکنید 5 دقیقه را به ورزش و ایجاد گردش خون اختصاص دهید.

 

روش چهارم – غذای خوب
برای اینکه وارد بحث تخصصی تغذیه نشویم، اجازه بدهید فقط چند نکته مهم را یادآوری کنیم :
همیشه صبحانه بخورید، بیشترین، کامل ترین و طولانی ترین وعده غذایی تان را به صبحانه اختصاص دهید.
همیشه سعی کنید در طول روز، خیلی سیر نباشید. زیرا گردش خون تان به سمت معده تان سرازیر میشود تا کمک کند غذایی را که خوردید هضم کنید، به همین دلیل است معمولا بعد از ناهار پیشنهاد میشود 10 دقیقه استراحت کنید.

 

روش پنجم – موسیقی فراموش نشود
تحقیقات نشان داده، زمانی که اطلاعات جدیدی را حین گوش دادن آهنگی به مغزتان میدهید، زمانی که اطلاعات موجود را میخواهید فراخوان کنید، راحت تر و سریع تر میتوانید به آنها دسترسی پیدا کنید. زیرا مغز انسان برای اطلاعاتی که میخواهید به یادآورید، سریع به دنبال کلیدها و نشانه های میگردد که به اطلاعات موجود مربوط است، به همین دلیل با پیدا کردن نشانه های آهنگ دلخواه تان، اطلاعاتی را که میخواستید را نیز به شما میدهد، به همین دلیل است زمانی که آهنگ خاصی میشنوید، میگویید “خاطراتم زنده شد…”

 

روش ششم – بنویسید
نوشتن با خودکار و مداد میتواند به یافتن نشانه هایی که میخواهید به مغز بدهید، کمک کند. از طرفی اگر مداد و خودکار نداشتید، با تجسمتان و یا با انگشتتان بر روی کف دستتان شروع به نوشتن کنید، اینکار باعث میشود نشانه هایی به مغزتان بدهید که بدنبال اطلاعات مورد نیازتان بگردد.

دیدگاهتان را بنویسید